Horsefulness Intensive Programma 2016
De jaaropleiding van Horsefulness

De opleiding voor 2016 is volzet.
Inschrijven is niet meer mogelijk.

Een jaar lang intensief aan de slag met je paard
in Het Vrije Werk, Grondwerk,
Gymnastiserend Grondwerk & Bitloze Rijkunst.

shadow-ornament
Karine Vandenborre - Horsefulness

Wil je een helder inzicht krijgen in je paard en hoe je ermee kan communiceren, zodat je nooit meer hoeft te twijfelen of onzeker moet zijn of je het wel goed doet?

Ben je op zoek naar een manier om de uitdagingen en moeilijkheden die je hebt met je paard op te lossen?

Voel je je niet - meer - aangetrokken tot methodes waarbij veel druk gebruikt wordt en wil je graag leren hoe je met meer respect en inlevingsvermogen naar je paard toe kan trainen, zowel op de grond als in het zadel?

Zou het niet super zijn mocht je in 1 jaar tijd meer progressie maken in de relatie en training van je paard dan in alle voorgaande jaren samen?

Is jouw antwoord JA op deze vragen?

Dan is het Horsefulness Intensive Programma de opleiding waar jij naar op zoek bent!

Karine Vandenborre - Horsefulness

Het Horsefulness Intensive Programma zal jou
en je paard helpen!

Het Horsefulness Intensive Programma (HIP) is een intensief jaartraject waarin je ondergedompeld wordt in de 4 onderdelen van het Horsefulness Training systeem zodat je het begrijpt, ervaart en kan toepassen.

Het is bedoeld voor mensen die de connectie met hun paard op de eerste plaats zetten en alles over het natuurlijk communiceren met paarden en respectvol trainen willen ontdekken.
Dit nemen we mee doorheen het Grondwerk, Gymnastiserend Grondwerk en het Bitloze Rijden.

Het doel is om jouw trainersvaardigheden naar een hoger niveau te tillen waardoor je moeilijkheden en problemen die je ervaart blijvend kan oplossen en je de lievelingstrainer van je paard zal worden.

Door deze jaaropleiding krijg je de kans om een heel jaar lang, samen met jouw paard, vooruitgang te blijven boeken onder professionele begeleiding en coaching tussendoor.

Deze opleiding is ook de springplank naar de Horsefulness Instructeur Trainer Opleiding (HITO).  Dus als jij ervan droomt om van je passie je beroep te maken, dan is het succesvol afronden van het Horsefulness Intensive Programma de voorwaarde om te kunnen starten met de HITO, die dan nog 1 jaar duurt. De jaaropleiding is echter toegankelijk voor iedereen, zelfs al heb je geen ambitie om Horsefulness Instructeur/Trainer te worden.

NB: Rijd jij niet met je paard?
Je kan ook deelnemen als niet-ruiter aan deze opleiding. Ipv rijles krijg jij dan les in het Gymnastiserend Grondwerk en Longeren. Ook voor niet-rijpaarden is dit heel waardevol om hen fysiek en mentaal fit te houden, want ook voor hen geldt "een gezonde geest in een gezond lichaam".

 

Waaruit bestaat de opleiding?

 • Online coaching in Het Vrije Werk via het In Connectie met je Paard Programma (CPP)
 • 14 praktijk lesdagen (7 tweedaagsen)
 • Tussendoor 8 live online samenkomsten met themabesprekingen en Vraag & Antwoord sessies
 • Videocursus over de dubbele longe (als voorbereiding op de praktijk)
 • Uitgebreide syllabus Gymnastiserend Grondwerk & Bitloze Rijkunst
 • Toegang tot een speciale besloten facebookgroep, enkel toegankelijk voor mensen die de HIP volgen

Dit is het programma van de opleiding


04/01/16 - 04/04/16

* Online begeleiding voor het aanleren van Het Vrije Werk via het CPP*
Voor het eerste onderdeel van Horsefulness Training, nl Het Vrije Werk en de 8 Connectie-oefeningen, word je om te beginnen via het In Connectie met je Paard Programma (CPP) door mij gecoacht. Dit is een interactief programma waar ik op al je vragen antwoord geef. Vragen stellen kan onder elke video, pdf of mp3 opname.  Hier ga je 4 maand intensief mee aan de slag, tot de eerste twee-daagse van start gaat. Op die manier start je met alle nodige kennis over Het Vrije Werk, waardoor we meteen de puntjes op de i kunnen zetten in dit onderdeel tijdens de eerste twee-daagse.
Meer info over dit programma vind je hier:
http://hfa.horsefulness.be/in-connectie-met-je-paard-programma/


21/04/16 - 22/04/16

* Praktijk 2-daagse over Het Vrije Werk *

Tijdens deze eerste praktijk 2-daagse gaan we samen met jouw paard in de praktijk aan de slag met Het Vrije Werk. Omdat je ondertussen al 4 maand online gecoacht wordt, kunnen we nu de puntjes op de i zetten tijdens de privélessen die je krijgt. Je kijkt en luistert ook naar de anderen hun lessen. Na elke les is er gelegenheid om vragen te stellen en dingen te bespreken zodat je na deze 2-daagse naar huis gaat met veel praktische tips en nieuwe input.

Ik zal het tijdens deze twee-daagse ook hebben over "het spiegelspel", "het wortelspel", "de kracht van de liefdevolle groep" en nog meer zaken die jou verhelderende inzichten en veel inspiratie zullen geven om thuis mee verder te doen.

 

07/05/16 - 08/05/16

* Praktijk 2-daagse met Christophe Mouze *

Een sterke connectie met je paard begint bij een sterke connectie met jezelf. Daarom komt   gastdocent Christophe Mouze 2 dagen les geven om jou de beginselen van Sati yoga aan te leren.  Sati-yoga bestaat uit asana’s (lichaamsoefeningen), pranayama (ademhalingsoefeningen) en mindfulness-meditatie.  Sati-yoga zal jouw zelf- en lichaamsbewustzijn vergroten en dat zal je merken in de omgang en training van jouw paard.

De ervaringen met Sati-yoga in combinatie met Horsefulness Training zijn heel positief, lees er meer over in het artikel " Horsefulness Training + Sati Yoga in Nederland”.  Tijdens dit weekend gaan we ook elke dag even met mijn paarden aan de slag zodat je ervaart hoe je het geleerde kan toepassen in de omgang met paarden.


05/06/16-06/06/16

* Praktijk 2-daagse
Basis Grondwerk en Verdergezet Grondwerk*

Ondertussen heb je een solide basis gelegd, dus het is tijd om te starten met Grondwerk, de 2de laag van de Horsefulness Trainingspiramide.

We beginnen met het wat, waarom en hoe van de 5 basis grondwerkoefeningen van Horsefulness Training en hoe je deze vanuit Het Vrije Werk-idee toepast. Verder hebben we het ook over hoe je jouw paard kan leren omgaan met handelingen zoals ontworming, hoef- en tandverzorging, proper maken van de koker, ... zodat dit in alle rust en vertrouwen kan gebeuren.

We maken ook al een start met Verdergezet Grondwerk: zo wordt er een heus hindernissenparcours uitgezet zodat je het Basis Grondwerk leert toepassen in uitdagende situaties. Je leert hier oa hoe je je paard kan helpen angsten te overwinnen. Ook trailerladen komt aan bod, zodat je voortaan stressvrij je paard kan laden.

 

04/09/16 - 05/09/16

* Praktijk 2-daagse Verdergezet Grondwerk *

Deze dagen staan volledig in het teken van Verdergezet Grondwerk.  We werken er naar toe dat jouw paard op het einde van deze 2 dagen perfect in de dubbele longe loopt, ook wel de dubbele lange lijnen genoemd.

Het hindernissenparcours zorgt ervoor dat je het werk met de dubbele longe nog beter beheerst, denk aan stappen of draven over zeilen op de grond, sprongetjes nemen en vanuit de menpositie je paard op de trailer laden. Het werk in de dubbele longe heeft véle voordelen, lees er meer over in dit artikel. Als voorbereiding op deze tweedaagse ontvang je van mij tevens een videocursus over het werken met de dubbele longe.

Maar dit is niet alles: na deze 2-daagse weet jij ook hoe je op de grond kan werken met de halsring ipv een halster, wat een groter gevoel van connectie geeft en je nog meer bewust maakt van jouw lichaamstaal en communicatie. 

 

02/10/16 - 03/10/16

* Praktijk 2-daagse Gymnastiserend Grondwerk *

Nu zijn jij en je paard klaar om met Gymnastiserend Grondwerk te beginnen. Gymnastiserend Grondwerk bereidt jouw paard voor om jou te dragen, in balans en met lichtheid. Onderwerpen die aan bod komen zijn oa:  het belang van voorwaarts-neerwaarts, de hulpen, stelling en buiging, laterale flexies, de zwaartepunt-swing, de teugels verbinden met de voorhand, de slalom en voltewerk.

Tevens leer je dé sleuteloefening die ervoor zorgt dat je paard sterker en soepeler wordt, meer balans krijgt en een betere coördinatie waardoor de daaropvolgende oefeningen met meer gemak aangeleerd zullen worden. Het is mijn doel dat jij en je paard op het einde van deze 2 dagen deze belangrijke sleuteloefening begrijpen en ontspannen kunnen uitvoeren.

Ik ga je ook leren hoe je kan "rijden in connectie".  Dus niet vanuit je hoofd, maar vanuit je gevoel, in contact met jezelf en je paard.  Elk paard is gevoelig hiervoor en met deze tips zal je onmiddellijk ervaren dat je paard rustiger wordt, beter beweegt en op subtielere hulpen reageert.

31/10/16 - 01/11/16

* Praktijk 2-daagse
Gymnastiserend Grondwerk en Bitloze Rijkunst *

We gaan verder met het gymnastiserend werk a/d hand.  Denk oa aan buiging en flexies rechtuit, draven op de volte en de introductie van zijgangen. We gaan nu ook dieper in op het dressuurmatig longeren en hoe je via lichaamstaal je paard beter kan laten inbuigen en ondertreden. Verder leer ik jou hoe je met behulp van balken, kegels en bodywraps de bewegingen van je paard kan verbeteren aan de hand, aan de longe én tijdens het rijden.

Veel aandacht gaat ook naar het Bitloos Rijden. Alle oefeningen die het paard al beheerst aan de hand gaan we nu al rijdend doen. Ik zal jou uitleg geven over de Geïntegreerde Zit, de Geïntegreerde hulpen, de cocktail van lichtheid, en nog meer dingen die we uiteraard ook in de praktijk zullen toepassen. Ik zal jou leren wat rijden in contrabuiging is, wat ik bedoel met het "volgen van de buiging" en wanneer en hoe je dit toepast. Je zal de positieve effecten hiervan snel zien en voelen bij je paard.

--/--/16 - --/--/16

* Praktijk 2-daagse
Gymnastiserend Grondwerk en Bitloze Rijkunst *

Deze 2-daagse staat in het teken van de zijgangen onder het zadel en het rijden van alle mogelijke overgangen: overgangen in tempo, overgangen tussen de gangen en overgangen tussen alle mogelijke oefeningen.  Je leert het belang van sequenties bij het werk aan de hand, het longeren én het rijden.  Wat we ook gaan doen is rijden met de halsring, zo leer je je meer bewust worden van je zit en beenhulpen, maar het is ook gewoon heel goed voor... het plezier!

Mijn doel is dat je op het einde van deze 2-daagse - die meteen ook het einde van de jaaropleiding is - naar huis gaat met het gevoel dat je niet enkel meer "de ruiter van je paard" bent, maar vooral de "persoonlijke coach en trainer" van je paard.  Je weet met welke oefeningen je jouw paard kan helpen om beter te bewegen aan de hand en in het zadel: in balans, met lichtheid en...   in connectie!   De cirkel is rond...

 

 

Doorheen de opleiding

* 8 Live online bijeenkomsten *

Je wordt om de 6 weken uitgenodigd voor een live webinar.  Dit zijn thema-webinars met op het einde een Vraag & Antwoord sessie.  Er zullen ook Vraag & Antwoord webinars zijn, dit zijn webinars zonder vastgelegd thema, maar waar je dus al je vragen met betrekking tot training van je paard live aan mij kan stellen, over om het even welk onderwerp.  Deze webinars worden allemaal opgenomen zodat je ze achteraf kan bekijken indien je niet aanwezig kon zijn.


Praktische informatie

Investering

Jouw investering voor deze jaaropleiding met je paard is €1595 incl. BTW
(Ben je al lid van het CPP? Dan krijg je €100 korting)

In deze prijs is inbegrepen:

 • 14 praktijk lesdagen
 • Levenslang toegang tot het In Connectie met je Paard Programma (t.w.v. €297)
  Klik hier voor meer info over het In Connectie met je Paard Programma
 • 8 x live online samenkomen voor themabesprekingen en Vraag & Antwoord
 • Videocursus over de dubbele longe (als voorbereiding op de praktijk)
 • Uitgebreide syllabus Gymnastiserend Grondwerk & Bitloze Rijkunst
 • Toegang tot een speciale besloten facebookgroep, enkel toegankelijk voor mensen die de HIP volgen.

 

In deze prijs is niet inbegrepen:

 • stalling en onbeperkt hooi voor je paard (is apart te betalen aan de locatie, €15/dag)
 • eventuele overnachting voor jezelf
 • lunch (gezien de vele verschillende noden/diëten van mensen)

---> Er is ook de mogelijkheid om jouw betaling te spreiden.

Data 2-daagsen

 • Do 21 april + Vrij 22 april 2016
 • Za 7 mei + Zo 8 mei 2016 (Hemelvaart)
  (NIET in Deinze, maar in Oudenaarde, zonder eigen paard)
 • Zo 5 juni + Ma 6 juni 2016
 • Do 21 juli + Vrij 22 juli 2016
 • Zo 4 sept + Ma 5 sept 2016
 • Zo 2 okt + Ma 3 okt 2016
 • Ma 31 okt + Di 1 nov 2016 (Allerheiligen)

Locatie

6 van de 7 twee-daagsen gaan door te Deinze (B)
1 weekend gaat door te Oudenaarde (B)

Eigen paard?

Ja, voor deze opleiding heb je een eigen paard nodig die je moet meebrengen naar de lesdagen. Dit hoeft niet je eigen paard te zijn, maar je moet wel de mogelijkheid hebben telkens hetzelfde paard mee te brengen en ook tussendoor met dat paard te oefenen.

Lesgever

Full-time paardentrainer/instructrice sinds 1995.

Ik bestudeerde en experimenteerde met heel veel verschillende trainingmethodes, zowel klassieke als “natuurlijke”. Door deze studies in combinatie met mijn eigen ervaring en inzichten, alsook mijn grote interesse en ervaring met meditatie, mindfulness en lichaamswerk, ontstond uiteindelijk het Horsefulness Training systeem.

Ik voel het als mijn missie mensen en paarden te helpen om op een diepere manier met elkaar te connecten en in harmonie met elkaar te kunnen samenwerken, zowel op de grond als in het zadel. Mij doel is dat elk paard innerlijke rust kan vinden in de mensenwereld en ook dat ze plezier kunnen hebben met hun mensenvriend in alle 4 de onderdelen van Horsefulness Training.

Hoe kan je meedoen?

Het Horsefulness Intensive Programma (HIP) 2016

shadow-ornament

De opleiding voor 2016 is volzet.
Inschrijven is niet meer mogelijk.

Ik kijk er naar uit om jou en je paard te begeleiden
en het beste van mezelf te geven zodat jij voor eens en
altijd de lievelingstrainer van je paard wordt!


Karine

ps: heb je nog vragen?  Aarzel niet om ze te stellen via mail info@horsefulness.be